Covid – 19: Veći broj obolelih, prosečna starost pacijenata 50 godina

Na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije saopšteno je da je u Republici Srbiji danas do 15 časova registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Foto: Press služba Vlade Srbije

Epidemiolog dr Predrag Kon, koji je član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19, rekao je da su od jučerašnjeg poslednjeg izveštaja testirani uzorci 61 osobe, od kojih je 27 pozitivno na koronavirus, a njih 19 je hospitalizovano i stabilnog su opšteg stanja, dok ostali imaju lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

U Srbiji je, kako je istakao, hospitalizovano ukupno 125 osoba zbog prisustva koronavirusa, na respiratoru je 16 obolelih, od toga dvoje u KC Vojvodina u Novom Sadu, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, a osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu.

On je naveo da su eksperti za borbu protiv koronavirusa koji su stigli iz Kine danas pre podne bili na Vojnomedicinskoj akademiji.

Izlazak iz krize za 29 dana?

Kineski stručnjaci nisu dali procenu da će, ukoliko se pridržava svih mera, Srbija izaći iz krize za 29 dana, već su iskustva upoređivali sa jednom kineskom provincijom sličnom našoj zemlji, gde su za to vreme uspeli da reše situaciju u vezi sa zarazom“, objasnio je Kon.

On je, međutim, upozorio na to da je svaka situacija posebna bez obzira na to što se može upoređivati.

Epidemiolog Predrag Kon; Foto: Press služba Vlade Srbije

Kon je poručio da je najvažnije da izolacija funkcioniše, ali da su stručanjaci iz Kine ukazali na to da izolacija lakih slučajeva kod kuće dovodi do prenošenja virusa i da se snažno zalažu za to da oni budu čvršće izolovani.

Prema njegovoj oceni, verovatno se nikad neće postići saglasnost o tome da li pričešće može da bude način prenošenja infekcije zbog njegovog velikog značaja u hrišćanstvu, ali da će svaki epidemiolog na to pitanje reći da je to rizik.

Disciplina u Srbiji ne ide u prilog

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da kod nas postoje različiti prognostički modeli i mnogo toga nam ide u prilog u odnosu na Kinu – manja gustina naseljenosti i toplije vreme, ali je dodala da ono što nam ne ide u prilog jeste disciplina u odnosu na kineski narod.

„Virus može da se pojavi u bilo kom kolektivu ili porodici i važno je da se svugde primenjuju iste mere. Zdravstveni radnici su jako bitni, dravstvene ustanove su stub naše odbrane i ne smemo da dozvolimo da se virus proširi i u tim ustanovama“, kaže Kisić Tepavčević

Istovremeno, doktorka je navela da je prosečna starost ljudi kod kojih je u Srbiji potvrđen koronavirus približno 50 godina, pri čemu su dve trećine muškarci.

Ima i izlečenih u Srbiji

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević saopštila je da je troje pacijenata koji su lečeni u ovoj zdravstvenoj ustanovi izlečeno.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević; Foto: Press služba Vlade Srbije

Prema njenim rečima, oni su nakon lečenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti prebačeni u bolnicu “Dragiša Mišović“, kada se ta ustanova uključila u čitav proces.

„To su bolesnici koji su otpušteni posle dva negativna PCR-a, ali i pored toga, uz savet da se nastavi kućna izolacija 15 dana“, precizirala je Milošević.

Ona je, govoreći o starosnoj strukturi pacijanta koji su na respiratoru, prenela da je slika šarenolika i da najmlađi pacijent ima 35, a najstariji 80 godina, da su stabilno, ali da njihovo stanje uvek može da iznenadi lekare.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije