COVID-19: Ukupno 1.171 obolelih, troje preminulo, očekuju se nove mere Vlade Srbije

U Srbiji je do četvrtka u 15 časova registrovan ukupno 1.171 potvrđen slučaj COVID-19. Od poslednjeg izveštaja zabeležena su 3 smrtna slučaja, testirani su uzorci 637 osoba, od kojih je 111 pozitivno, a 526 negativno na novi koronavirus. Nakon sastanka kriznih štabova, građanima će biti saopštene nove mere u borbi protiv koronavirusa, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 5.008 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja zabeležena su još tri smrtna slučaja, tako da se broj umrlih od zaraze koronavirusom popeo na  31.

Preminule su dve osobe muškog pola i jedna osoba ženskog pola. Prosek njihovih godina je 58,7, a, kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu,navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Brnabić: Potrebna nam je gvozdena disciplina

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će na današnjoj zajedničkoj sednici dva krizna štaba biti razmotreno da li je potrebno preduzimati dalje mere u borbi protiv koronavirusa.

Sednica Vlade Srbije

Brnabić je, gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, na pitanje da li postoje neke mere koje se mogu preduzeti do uvođenja 24-časovne zabrane kretanja, odgovorila potvrdno i dodala da će one biti danas razmotrene.

„Postoje još neke mere o kojima smo pričali, među kojima je i zatvaranje žarišta da se virus ne bi proširio u nekim gradovima gde i dalje nemamo nijednog zaraženog“, kaže premijerka.

Prema njenim rečima, ima još mera do potpune zabrane kretanja, osim do prodavnice i apoteka vikendima, koje će biti razmotrene kada se pokaže da je najgora situacija u disciplini, a o nekima će biti razgovarano i danas.

Brnabić je istakla da će građani biti informisani da bi znali da se organizuju i da nema potrebe za panikom.

„Čini mi se da kao društvo sve bolje funkcionišemo, ali će nas svaka nedisciplina skupo koštati, kao što smo od početka rekli. Sada, kada smo smo ušli u četvrtu nedelju epidemije, potrebna nam je gvozdena disciplina i ovu borbu ne mogu da dobiju lekari i zdravstveni sistem, ni Vlada, a ni predsednik sami, koliko god zaštitne opreme nabavili. Ovo moramo da pobedimo zajedno, i svaki pojedinac ima ličnu odgovornost“, ponovila je premijerka.

Brnabić je istakla da je potrebna solidarnost građana, i da će, što smo disciplinovaniji, biti manje restriktivnih mera, ali da se država u suprotnom neće libiti da donosi još restriktivnije mere.

Beograd je ogromno žarište

Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost velikom broju građana koji se pridržavao mera i ukazala na to da u Beogradu, koji je ogromno žarište, postoje problemi, posebno vikendom.

„Nije problem to da kršite policijski čas, da se maskirate, već da time što to činite ugrožavate i vas, i neke druge ljude, a niste ni solidarni sa drugima“, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila na to da u Italiji ima 13.155 mrtvih i da taj broj stalno raste, da Srbija prati tamošnje stanje pre svega da vidi šta može da očekuje u našoj zemlji i da taj scenario spreči.

Premijerka je precizirala da je u Italiji stopa smrtnosti 12 odsto, u Španiji 9, Francuskoj 7, Švajcarskoj 2,69, a u Srbiji 2,64.

„Bolji smo i od Mađarske, koja se fantastično bori, gde je stopa smrtnosti 3,8, kao i od BiH gde je stopa 2,8 i Severne Makedonije gde ona iznosi 3,1 odsto. Srbija nije najgora i borimo se da to ne bude i neće biti. Država se ne bori za što manje brojeve, ne upoređuje se sa drugim zemljama, već se bori za svaki ljudski život“ , kaže Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije