Covid-19: Smanjuje se broj zaraženih, očekuju se lokalni džepovi

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da u našoj zemlji u poslednja 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a potvrđeno je 34 novozaraženih. Od poslednjeg izveštaja testirano je 3.427 uzoraka, od kojih su 34 nalaza bila pozitivna.

U Srbiji je ukupno zaraženo 11.227 ljudi, od kojih se 6.067 oporavilo.

Od početka epidemije od koronavirusa je preminulo 239 ljudi, pri čemu je stopa smrtnosti 2,13 odsto.

U bolnicama je trenutno 621 pacijent, od kojih je 11 na respiratoru.

Do sada je testirano 223.771 lice koje je ispunjavalo kriterijume definicije slučaja.

Lončar: Odgovornost je na nama

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da se epidemija koronavirusa u Srbiji smiruje, dodavši da je situacija u Vranju, Leskovcu, Smederevu i Zaječaru, gde se pojavio veći broj zaraženih, pod kontrolom.

Mere zaštite
Mere zaštite od širenja korona virusa; Fizička distanca od dva metra

Lončar je rekao da su svi pacijenti pozitivni na koronavirus u ta četiri grada pod zdravstvenim nadzorom, sa blažom kliničkom slikom i nemaju komplikacije

„To su džepovi koji se pojavljuju i očekivani su na mestima gde se ne vodi dovoljno računa. Država je odradila svoj deo posla, a onda smo ušli u fazu gde je odgovornost na svima nama. Tamo gde nisu ispoštovane mere došlo je do pojave većeg broja pozitivnih“, objasnio je ministar.

On je upozorio na to da još nema opuštanja i da je neophodno da se poštuju mere fizičke distance, nošenja maski u zatvorenom prostoru i pranja ruku.

Pojedine bolnice su već izašle iz kovid sistema, kao što je Institut za ortopediju „Banjica“ i nova zgrada KC Niš. Prazne se i Opšta bolnica u Pančevu i KBC Zvezdara i one su sledeće koje se vraćaju uobičajenom radu, istakao je Lončar.

Prema njegovim rečima, najteži pacijenti iz kovid bolnica koje se prazne zbrinjavaju se u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Direktor te klinike Goran Stevanović objasnio je da će se broj pacijenata koji su smešteni u toj bolnici povećavati i da to nije zato što je ukupno veći broj inficiranih, nego što se pojedine kovid bolnice gase.

Stevanović je dodao da je sve manje ambulantnih pregleda zbog koronavirusa, ali se povećava broj bolesnika koji imaju temperaturu i neku drugu simptomatologiju i nemaju mnogo veze sa COVID-19, ali se upućuju u Kliniku za infektivne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije