COVID-19: Raste broj obolelih u Srbiji, jedna osoba preminula, niške klinike u samoizolaciji

Od posledica korona virusa u Srbiji je preminuo 59-godišnjak iz Kikinde koji je dobio virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu. Ukupan broj obolelih u Srbiji je 149, dok u Nišu ima 27 potvrđenih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, među kojima ima i lekara.

Novi-Klinicki-Centar-Nis-ulaz (1)
KC Niš

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 21. marta 2020. godine testirani su uzorci 38 osoba od kojih je 14 pozitivno i 24 negativno na novi korona virus.

Od četrnaest potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih devet je hospitalizovano, ali bez komplikacija, dobrog opšteg stanja, dok njih pet ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 8 časova 21. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 624 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je prva osoba u Srbiji umrla od korona virusa.

„Pre nekoliko sati preminuo je 59-godišnjak iz Kikinde koji je dobio virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu, a koji se sada i sam bori za život“, kaže Ana Brnabić.

Iako je saopšteno da će zabrana rada kafića, restorana i tržnih centara stupiti na snagu u nedelju od 20 časova, ta odluka je preinačena, tako da stupa na snagu od subote 21. marta od 20 časova.

Premijerka je najavila da će sledećoj na sednici Vlade biti usvojena odluka o zabrani okupljanja više od petoro ljudi.

„To je ono čime ćemo mi pokušati više da suzbijemo brže širenje tog virusa i da damo šansu našem zdravstvenom sistemu“, kaže Brnabić.

U Nišu jedna osoba na respiratoru

Da se u Nišu testiraju samo teški slučajevi, hospitalizovani pacijenti i oni koji su došli sa strane iz drugih zemalja, potvrdio je u izjavi za RTS epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

„Kada je u Nišu počela delimična epidemija, importovani slučaj koji nam je došao, skrenuli smo pažnju lekarima da ne dolaze bolesni, čak ni od prehlade. Da ne dolaze na svoja radna mesta. I zato imamo jedan broj, jednu hospitalizovanu koleginicu na infektivnoj klinici. Devetnaest građana, među kojima ima 6 lekara i još 2 sestre u kućnoj izolaciji, a onda smo dve klinike doveli u situaciju da se samoizoluju, da kolege budu u kućnoj samoizolaciji i da na taj način pokušamo da stvorimo uslove da se prekine lanac prenošenja“, kaže Tiodorović.

On dodaje da su oni koji su u samoizolaciji zdravi, da niko nema tegobe, ali da su bili u kontaktu sa onima koji su virus doneli.

Tiodorović kaže i da je jedna osoba na respiratorima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije