Covid-19: Preminule 3 osobe, na respiratorima ukupno 25

U Srbiji je do danas do 15 časova, potvrđeno ukupno 457 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 295 osoba, od kojih je 73 bilo pozitivno, a 222 negativno. Hospitalizovano je 47, a testirano ukupno 1.456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima se trenutno nalazi 25 osoba,a najviše obolelih od koronavirusa je u Beogradu 177, u Kolubarskom okrugu 42 i u Nišu 40.

Broj obolelih, posmatrano po gradovima, menja se iz časa u čas, pri čemu će detaljna analiza biti saopštavana samo jednom ili dva puta dnevno, kako se ne bi objavljivali različiti podaci.

Na teritoriji Beograda, Kolubarskog i Niškog okruga, s obzirom na to da su Beograd, Valjevo i Niš označeni kao žarišta, krizni štabovi, instituti i službe intenzivno primenjuju sve mere epidemiološkog nadzora, dok će eventualna odluka o novim merama biti doneta multisektorski, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

Intenzivno se, prati epidemiološka situacija i vrši nadzor u svakom okrugu, na osnovu čega se zatim sačinjavaju analize.

U Nišu rigorozne mere

Epidemiolog Branislav Tiodorović preneo je da su u Nišu preduzete rigorozne mere na klinikama, i da su dovedeni samo oni lekari koji nisu bili u potencijalnom kontaktu sa obolelima.

tiodorović
Epidemiolog Branislav Tiodorović; Foto: Press

On je ocenio da nam još nisu potrebne najstrože mere, kao što su eventualno stavljanje celih gradova u karantine, ali ako građani ne budu odgovorni i one će stupiti na snagu.

„Ova i sledeća nedelja biće veoma teške, sa znatno većim brojem obolelih i umrlih i u narednom periodu potrebna je velika disciplina i poštovanje svih propisanih mera. Ukoliko se budemo pridržavali svega, očekujem da ćemo uspeti da što više spustimo eksponencijalnu krivu i razvučemo distribuciju obolelih, a da oko Vaskrsa imamo vrhunac epidemije, što je moguće s obzirom na broj građana koji je došao iz inostranstva“, objasnio je Tiodorović.

Epidemije i pandemije nisu isključivo zdravstveni problem, već istovremeno i socijalni, ekonomski, psihološki, pa i politički problem, ocenio je Tiodorović i poručio da je neophodno da se jedinstveno usmerimo ka borbi protiv virusa, poštujući naloge koje daje struka.

Sajam u Beogradu je privremena bolnica

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović naveo je da je zdravstveni sistem od početka predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju infekciju i koja zahtevaju lečenje, a to su pedijatrijski kapaciteti KBC “Dr Dragiša Mišović“.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović; Foto: Press

Stevanović je dodao da uvek postoje izuzeci, da su kompletne porodice inficirane, te da će se, ako niko od članova ne zahteva posebno lečenje, praviti izuzeci kako bi se porodici omogućila modifikacija smeštaja u adekvatnim uslovima, kako bi ostali zajedno.

On je ponovio da prostor na Beogradskom sajmu nije predviđen za kolektivni smeštaj, već da bude privremena bolnica velikih kapaciteta za smeštaj osoba pozitivnih na virus, koji imaju minimalne simptome.

„Danas nam taj kapacitet nije potreban i nadam se da neće ni biti, ali je neophodno pripremiti prostor za ono što može da nam se dogodi“, istakao je direktor Infektivne klinike.

Po istom principu, kako je ukazao, mobilišu se svi laboratorijski kapaciteti, jer ukoliko se poveća broj inficiranih biće potrebno što više laboratorija za obavljanje analiza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije