COVID-19: Još 148 zaraženih, umrlo 5 pacijenata. Novo žarište Novi Pazar

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 1.624 slučaja COVID–19, što je 148 više nego juče, pri čemu je u poslednja 24 časa umrlo još 5 lica. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 645 osoba, hospitalizovano ukupno 1.046 pacijenata, od toga njih 69 je smešteno na Sajmu, dok je na respiratoru ukupno 89 pacijenata.

Sa današnje konferencije

Ukupno je testirana 6.401 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

„Preminulo je pet osoba  muškog pola, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na ukupno 44. Prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti“, rekao je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

Stevanović je naveo da se u Novom Pazaru pojavilo novo žarište, zbog čega je u taj grad  upućen određen broj respiratora i tim lekara, a takođe se aktivno radi na tome da se u potpunosti osposobi bolnica.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku, gde god bude bilo potrebe, prebacivaće se kadar i pacijenti, u zavisnosti od toga šta je najbolje za same pacijente.

„U Srbiji ima izlečenih od koronavirusa, ali još uvek je reč o malom broju, jer proces izlečenja traje dugo. Obolelima sa lakšom slikom potrebno od 7 do 14 dana, „srednje“ obolelima od 2 do 4 nedelje, dok kod najtežih slučajeva terapija traje i do 8 nedelja“, kaže Stevanović.

Stevanović je ukazao na to da obustava kretanja ne znači da oni sa lakšim simptomima treba da sede kod kuće, već svakako da se jave lekaru i dodao da se u takvim slučajevima kretanje ne ograničava u bilo koje doba dana i noći.

Situacija u staračkim domovima pod kontrolom

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović naglasila je da je epidemiološka situacija u staračkim domovima pod kontrolom.

Jovanović je ukazala na to da je reč o vrlo važnim ustanovama, koje pripadaju sektoru za rad i socijalnu zaštitu, a pružaju zdravstvenu pomoć.

„Nega korisnika tih smeštaja je od velikog značaja i u najvećem procentu je zdravstvena. Uključeni smo u praćenje epidemiološke situacije, a na snazi su preporučene mere. Sve što je trebalo pružiti je preduzeto“, istakla je direktorka Instituta.

Ona je napomenula da sve ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu moraju da primene mere koje su predviđene za takve situacije.

Jovanović je naglasila da se u staračkim domovima ne odstupa ni od kakvih mera, pa se, s obzirom na to da se radi o kolektivnom smeštaju, primenjuje i izolacija, odnosno izoluju se pozitivni na koronavirus.

Ona je navela da je u Ćupriji, koja je jedno od žarišta virusa, približno 50 zaraženih, među njima je mnogo onih sa lakšom kliničkom slikom, pri čemu je prosečna zastupljenost slučaja u tom gradu, u odnosu na celu Srbiju, oko 5 odsto.

Jovanović je objasnila da se u Ćupriji, pre svega u zdravstvenim ustanovama, sprovode predviđene mere, a pacijenti se usmeravaju ka regionalnim centrima.

Direktorka Instituta za zaštitu javnog zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“ je istakla da se sada primenjuju i mere pojačane dijagnostike i testiranja, kao i istraživanja kontakata, zbog mogućnosti širenja.

U Vojvodini 22 osobe pozitivne

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković preneo je da su u toj pokrajini u poslednja 24 časa pozitivno testirana 22 lica.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leče 84 pacijenta, pri čemu je 5 na respiratoru, dodao je Gojković.

On je naveo da među migrantima koji se nalaze na teritoriji Srbije nema pozitivno testiranih na koronavirus, ukazavši na to da u objektima u kojima se oni nalaze postoje lekari, kao i da se testiraju ona lica koja imaju simptome.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je migrantski kamp obezbeđen i da nema nekontrolisanih izlazaka, verovatnoća prenosa infekcije je mala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije