Covid-19: Iako virus slabi, obavezna fizička distanca i nošenje maski

U poslednja 24 časa registrovan je ukupno 9.791 slučaj COVID-19, a preminule su još 3 osobe. Testirani su uzorci 6.196 osoba, od kojih je 114 bilo pozitivno, tako da je današnji procenat pozitivnosti po prvi put ispod dva odsto i iznosi 1,8 odsto.

Hospitalizovano je 1.750 pacijenata, na respiratoru se nalazi 48 obolelih, dok su do danas ukupno testirane 117.474 osobe.

Ukupan broj preminulih iznosi 203, a procenat smrtnosti 2,07 odsto, a ukupan broj izlečenih osoba je 1.971.

Distribucija hospitalizovanih pacijenata u odnosu na ustanove gde se leče je sledeća: na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije 52 pacijenta, u KC u Nišu u starom delu 130, u novoj zgradi KC Niš 25, u KC Vojvodine 35, u KC Kragujevac 46 i u KBC „Dragiša Mišović“ 119 pacijenata.

U ovoj ustanovi je hospitalizovano i 32 dece, 15 majki, jedna beba, jedna porodilja, tri trudnice i jedna žena koja se nalazi na operativi.

Na Klinici za pulmologiju KC Srbije smešteno je 37 pacijenata, u KBC „Zemun“ 210, u KBC „Zvezdara“ 123, u Opštoj bolnici Pančevo 77, u Opštoj bolnici Leskovac 131, u Vojnoj bolnici „Karaburma“ 55, na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici 98 pacijenata i na Beogradskom sajmu 135.

U Studentskom domu u Nišu – paviljon tri nalaze se 52 pacijenta, u Hali 1 Novosadskog sajma 39, u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru 38, dok broj pacijenata zbrinutih u privremenoj bolnici u Hali sportova u Kruševcu iznosi 20, precizirala je Kisić Tepavčević.

U privremenoj bolnici „Plava hala“ u Čačku smešteno je 11 pacijenata, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 31, na Institutu za rehabilitaciju „Selters“ u Mladenovcu 33, u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji 17, na Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška banja „Radon“ 100 i u Specijalnoj bolnici „Sokobanja Novi zavod“ 136 pacijenata.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih do današnjeg dana koronavirus je potvrđen kod 273 korisnika i 73 zaposlenih.

Obavezno pridržavanje svih mera

„S obzirom na to da je virus korona i dalje prisutan u našoj populaciji, iako svi parametri pokazuju da slabi, insistiramo na tome da građani i dalje drže socijalnu distancu i koriste maske i rukavice u zatvorenom prostoru“, poručila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je iznela podatak da je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dužina kontakta između dve osobe da bi se virus preneo 15 minuta, i upozorila na to da je dužina kontakta u pojedinim slučajevima bila i manja.

Prema njenim rečima, postoje mogućnosti da se vratimo normalnom životu, a da to bude bezbedno, i zbog toga opšte mere prevencije i dalje ostaju, čak i one najbanalnije, kao što je pranje ruku.

Kada je reč o zdravlju, kako je ponovila, ne sme i ne može biti kompromisa, tako da će i nakon ukidanja vanrednog stanja biti nastavljen aktivan epidemiološki nadzor.

Kisić Tepavčević je navela da se očekuje dalji pad učestalost oboljevanja i smrtnosti, ka jednocifrenim brojevima.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će se postupati nakon otvaranja granica i da li će građanima za ulazak u zemlju biti potrebno testiranje kao dokaz da su negativni na virus korona, objasnila da se o tome još raspravlja i da na svetskom nivou i dalje ne postoji konsenzus o tome.

Pojedinačne zemlje su počele da razmatraju donošenje određenih pravila, pa će i naša država ići u tom smeru, ukazala je Kisić Tepavčević i dodala da će se vršiti provera statusa kada je u pitanju virus kod svih koji ulaze u zemlju, s tim što se za sada ne zna da li će to biti preko potvrde iz države odakle dolaze, ili testiranjem kod nas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije