CINS: Poslanici za tri godine koštali građane 1,4 milijarde dinara

U periodu od 2016. do 2019. građani Srbije za narodne poslanike dali su 1,4 milijarde dinara, a najviše novca otišlo je na njihove plate, zatim naknade za gorivo, službena putovanja, kao i za iznajmljivanje stanova i hotela, pokazuje danas objavljeno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Istraživanje novinara CINS-a o tome koliko građane Srbije koštaju predstavnici u Narodnoj skupštini pokazalo je da je u periodu od 2016. do 2020. za plate i troškove poslanika isplaćeno 1,4 milijarde dinara, odnosno 1,9 milijardi sa porezom. 

Za ukupno 402 poslanika, koliko ih je prošlo kroz parlament u tom periodu, na ime plata i poslaničkih dodataka isplaćeno je više od milijardu dinara. 

Za gorivo utrošeno za dolazak na sednice parlamenta ili odbora izdvojeno je skoro 290 miliona, za iznajmljivanje stanova ili hotelskih soba u Beogradu 6,3 miliona dinara, a za troškove službenih putovanja u inostranstvo preko 102 miliona dinara, stoji u istraživanju CINS-a. 

Zbirni podaci po strankama i gradovima, ali i podaci za svakog poslanika pojedinačno nalaze se u bazi „Koliko košta narodni poslanik?“ koju čitaoci mogu pretraživati po imenu i prezimenu poslanika, političkoj stranci čiji su članovi i gradovima iz kojih dolaze. Bazu podataka možete pronaći OVDE

Tako se u njoj može pročitati da je prvi čovek radikala Vojislav Šešelj građane u protekle četiri godine „koštao“ 4,7 miliona dinara. 

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić sa skupštinske blagajne podigao je 2,9 miliona, a njegov kolega iz redova Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović 2,3 miliona dinara bez poreza. 

Pretragom se može videti i da je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač u prethodne četiri godine građane „koštala“ 12 miliona dinara što je čini „najskupljim“ poslanikom ovog saziva.

Ipak, jednog imena u bazi nema i to imena predsednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Naime, u podacima koje je Skupština dostavila CINS-u krajem marta, a koji se tiču isplaćenog novca poslanicima, izostavljene su informacije o troškovima predsednice Skupštine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije