Četvrtina ukupno preminulih od koronavirusa iz niškog Gerontološkog centra

Od 189 preminulih u Srbiji od koronavirusa, više od četvrtine je iz Gerontološkog centra Niš. Za to je najveća odgovornost na direktoru ove ustanove, ali nije isključivo njegova krivica jer postoje indicije da su lekari iz Kliničkog centra Niš posećivali članove porodica koji su korisnici Centra, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić kaže i da su zaposleni dozvoljavali štićenicima izlazak napolje i kontakt sa decom koja su došla iz dijaspore.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako je ukazala, preduzelo je sve mere zaštite, dalo jasno instrukcije i obavezujuća uputstva, kao što je to učinio i Krizni štab.

„U slučaju Gerontološkog centra u Nišu brzo smo reagovali, direktor je u pritvoru i čeka na suđenje. Niko neće biti zaštićen ako je prekršio jasne instrukcije i oni koji su se igrali sa životima naših najstarijih moraće da plate visoku cenu“, kaže Brnabić.

Ona je podsetila i na slučaj zaraze koronavirusom u privatnom domu za stare u Negotinu, napomenuvši da je i u tom slučaju sprovedena istraga i da je u četvrtak protiv vlasnice tog doma podneta krivična prijava.

Podsetimo, direktor Gerontološkog centra Niš M.S. uhapšen je nakon što je otkriveno da je u ovoj ustanovi za stare zaražen 151 korisnik i petoro zaposlenih.

Tužilac mu je odredio pritvor od 30 dana, uz obrazloženje da ne bi uticao na svedoke, a odgovaraće za krivično delo protiv zdravlja ljudi, a u vezi krivičnog dela prenošenje zarazne bolesti.

Na mesto vršioca dužnosti dirketora Gerontološkog centra u Nišu postavljena je Slađana Maranović Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije