Borba za obrazovanje, ekonomsko osnaživanje i jednaka prava Romkinja

Počast aktivistkinjama Romkinjama

Među ovogodišnjim dobitnicama nagrade za integraciju Roma za Zapadni Balkan i Tursku našla se i Nišlijka Ana Saćipović. Ona je nagrađena kao aktivistkinja Romkinja koja je pokrenula promene u svojoj lokalnoj sredini.

Dobitnice nagrada

Nagrada,  koju Evropska komisija dodeljuje od 2014. godine,  ima za cilj da naglasi politički značaj integracije Roma u procesu proširenja EU, da poveća ulogu ključnih igrača, i da pokaže odlučnost i posvećenost EU da poboljša socijalnu inkluziju Roma.

„ОVOGODIŠNJOM NAGRADOM, EU ODAJE POČAST AKTIVISTKINJAMA ROMKINJAMA, POKRETAČICAMA PROMENA, ČIJA POSVEĆENOST DOPRINOSI PROMOVISANJU INKLUZIVNIJEG DRUŠTVA. UNAPREĐENJE ŽENSKOG LIDERSTVA I EKONOMSKOG OSNAŽIVANJA JE APSOLUTNI PRIORITET EVROPSKE UNIJE. MI PROMOVIŠEMO RAVNOPRAVNOST POLOVA I OSNAŽIVANJE ŽENA U SVIM ASPEKTIMA NAŠE POLITIKE, KAKO UNUTAR TAKO I IZVAN EU, JER JE TO NA DOBROBIT SVIH“, KAŽE KOMESAR EU ZA EVROPSKU POLITIKU SUSEDSTVA I PREGOVORE O PROŠIRENJU JOHANES HAN.

Sa dodele nagrada

Ko je Ana Saćipović

Ana je direktorka Udruženja Romkinja “Osvit” iz Niša. Udruženje se fokusira na podizanje svesti među Romkinjama i unutar cele romske zajednice, o važnosti njihovog uključivanja u društveni, ekonomski, obrazovni i kulturni život.

“Osvit” takođe ima za cilj sprečavanje i borbu protiv nasilja u romskim porodicama osnaživanjem žena da prekinu ciklus nasilja i da utiču na javnost i donosioce odluka da stvore društvo bez diskriminacije.

Prvu SOS telefonsku liniju na romskom i srpskom jeziku za romske žene i decu žrtve nasilja pokrenula je 2005. godine.

Ana je i autorka programa “Podrška poboljšanju položaja Romkinja”, koji doprinosi boljem kvalitetu usluga koje lokalne institucije pružaju Romkinjama kako bi ostvarile svoja prava.

“PRED NAMA JE DUG PUT. TO JE PROCES KADA MENJATE SVEST, GOVOREĆI DA SU ŽENE JEDNAKE SA MUŠKARCIMA. DA ROMKINJE IMAJU ISTA PRAVA KAO I DRUGE ŽENE BEZ OBZIRA NA NJIHOVU ETNIČKU PRIPADNOST, NIVO OBRAZOVANJA, SOCIJALNI STATUS. NAŠI ZAKONI GARANTUJU JEDNAKA PRAVA ZA SVE,” REKLA JE ONA.

Svečana dodela nagrada održana je u okviru Četvrte romske sedmice EU (od 18. do 21. marta 2019. godine).

Romi su jedna od najugroženijih grupa Srbiji

Od procenjenih 10-12 miliona Roma koji žive u Evropi, oko milion živi na zapadnom Balkanu i oko2,8 miliona živi u Turskoj.

Romsko naselje

Prema zvaničnim podacima u Srbiji živi 147.000 pripadnika romske manjine (oko 2% ukupne populacije), ali je stvarni broj mnogo veći.

Romkinje i Romi u Srbiji susreću se sa velikim izazovima u različitim oblastima života o čemu svedoče i sledeći statistički podaci:

Oko 70% Roma živi u neformalnim naseljima (bez električne energije, kanalizacije, tekuće vode i sanitarija u stambenim objektima, nizak nivo higijenskih uslova i sl.)

Od ukupnog broja, 72,1% Roma je neaktivno, a samo 27,9% aktivno, što ukazuje na visok nivo nezaposlenosti Roma i veliku zavisnost od socijalnih davanja.

Obrazovna struktura romske populacije je nepovoljna. U proseku, samo 64% romske dece završava osnovno obrazovanje (93% u ukupnoj populaciji), dok je stopa ranog napuštanja osnovne škole 80% (8% u ukupnoj populaciji).

Srednju školu završava 11,05% a višu i visoku tek 0,7% Roma i Romkinja.

Očekivani životni vek Roma je 62,2 godine (74,1 godina za ukupnu populaciju).

Poboljšanje inkluzije Roma stoga i dalje ostaje ključni prioritet za EU i efikasna integracija postaje jedan od uslova koje zemlje proširenja moraju ispuniti kako bi postale država članica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije