Bitka na Čegru: Sinđelić Stevan sa 300 druga stoji na šancu pa im se ruga

Na današnji dan pre 212 godina, 1809. godine, odigrala se čuvena Bitka na Čegru koja se vodila između srpskih ustanika i Turaka. To je bila presudna bitka u Prvom srpskom ustanku u kojoj se svojim junaštvom istakao resavski vojvoda Stevan Sinđelić.

Ćele kula; Foto: press služba gradonačelnika Niša

Stevan Sinđelić sa svojom vojskom nije mogao da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac i zato je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. U ovoj eksploziji poginuli su svi srpski vojnici i vojvoda Sinđelić. Takođe, stradalo je i mnogo Turaka.

U znak osvete i opomene turski paša je naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula.

Кula je izgrađena krajem leta 1809. godine na putu za Carigrad, na četvorougaonoj osnovi, visine oko 3 metra. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje srpskih junaka kao opomena srpskom narodu.

Nad kulom je 1892. godine podignuta kapela koja danas čuva preostalih 58 lobanja i predstavlja jedinstven spomenik takve vrste u svetu i verno oslikava turske zločine nad srpskim narodom.

Francuski pesnik i akademik Alfon de Lamartin vraćajući se iz Carigrada 1833. godine zastao je pred Ćele-kulom. Potresen zapisao je u beleškama (kasnije objavljenim kao knjiga “Put na istok”) čuvene reči:

„Pozdravih okom i srcem ostatke ovih hrabrih ljudi, čije su odsečene glave postale kamen – temeljac nezavisnosti njihove otadžbine … Neka Srbi čuvaju ovaj spomenik! On će njihovu decu učiti koliko vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im uz koju cenu su je njihovi očevi platili.”

Spomenik na brdu Čegar, nadomak Niša, podignut je na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz Prvog srpskog ustanka, u znak sećanja na poginule vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića. To je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Spomenik Čegar: Foto: TON
Spomenik Čegar: Foto: TON

Današnji spomenik u obliku kule — simbola srpskog vojnog logora. Podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Osmanskog carstva, 1. juna 1927. godine. Prvobitni spomenik je ostao u niši novog, iznad kojeg je 1928. godine postavljeno bronzano poprsje Stevana Sinđelića, rad vajara Slavka Miletića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije