Besplatna radionica o podkastu u Nišu: Od ideje do realizacije

Šta je podkast?

Podkasti su postali veoma uobičajen i prisutan digitalni format u svetu, a sve više zastupljeni i kod nas.

Za autore i publiku podkasta je posebno važna činjenica da su toliko jednostavni da ih lako možete kreirati ako imate dobru ideju i uz to mikrofon, telefon i / ili računar.

Za ljude koje ova popularna forma digitalnog izražavanja interesuje i žele da steknu dodatna znanja primenjiva u poslu, EU info kutak organizuje radionicu o osnovama podkasta, koja će biti održana 13. februara od 17 sati, na Svetski dan radija.

Radionica koju EU info kutak priprema u saradnji sa Udruženjem Podkast Podrška, obuhvatiće tehnike snimanja, montaže i distribucije podkasta.

Podkast (engl. Podcast) je digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju, a namenjen je gledanju (ili slušanju) na računaru, digitalnom prenosnom plejeru
Podkast (engl. Podcast) je digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju, a namenjen je gledanju (ili slušanju) na računaru, digitalnom prenosnom plejeru

Kako izgleda radionica o podkastu?

Učesnici će se kroz praktičan rad upoznati sa opremom i softverskim alatima koji će im omogućiti da proizvode svoje podkaste. Takođe, kroz teorijski deo proći će primere najbolje prakse iz Srbije, regiona i sveta i upoznati se sa različitim oblicima ovog medijskog formata.

Učesnici bi trebalo da poseduju osnovno znanje engleskog jezika i poznavanja rada na računarima. Trajanje radionice je tri sata, a učešće je besplatno.

Udruženje Podkast Podrška je osnovano 2019. godine u cilju promocije, razvoja i unapređenja podkast zajednice u Srbiji i regionu.

Njihova vizija je bolja pozicija nezavisnih i društvenih medija kao i njihova profesionalizacija i garancija medijskih sloboda u cilju unapređenja medijskog pluralizma u Srbiji.

Podkasting opisuju kao “najmlađu” medijsku formu koja predstavlja decentralizovani radijski sadržaj dostupan svakome i u svakom trenutku putem interneta.

Kažu da su podkasti radio kakav on treba da bude: oslobođen monotonih trendova i formi, necenzurisan i aktivistički, lucidan i edukativan, zabavan i pun zanimljivih likova i priča.

O predavačima

Vladimir Radinović je radijski umetnik, preduzetnik i osnivač Podkast Podrške. Bavi se društvenim radijom u Srbiji i regionu već 15 godina. Od 2019 godine, član je upravnog odbora „Community Media Forum of Europe“

Dragomir Leko je umetnik, preduzetnik i podkaster. Koautor je Insert Coin-a, podkasta koji se bavi regionalnom industrijom video igara.

Prijava na besplatnu radionicu

Prisustvo radionici je besplatno za zainteresovane građane, uz prethodnu prijavu.

Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da se najavi dolazak na officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461, najkasnije do 12. februara u 19 sati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije