Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Autor:Redakcija

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na obali Nišave proteže se skrivena plaža Banjica. Deo je Sićevačke klisure i do nje se dolazi krivudavim i ne baš pristupačnim putem. Iako spada u divlju plažu jer nema uređenog dela za kupače ni organizovane spasilačke službe, veliki broj Nišlija vrele letnje dane provodi baš na ovom mestu.

Meštani uredili Banjicu

Spas od tropskih vrućina mnogi nalaze na gradskim bazenima, okolnim jezerima, ali i na nekoliko plaža u selima Prosek i Ostrovica. Meštani Ostrovice su svoju Banjicu očistili od smeća, postavili stolove i klupe, česmu sa pijaćom vodom i održavaju je poslednjih 10 godina.

„Od Proseka na ovamo i možda do Dolca, mislim da nema druge plaže koja je ovako uređena. Imamo ljuljaške i klackalice za decu, tuš, hladovina je i prijatno je za uživanje i piknik. Ima jedan deo plićaka koji je pogodan za rashađivanje, inače je duboko i ima brzaka tako da ne treba da se kupa niko ko nije siguran u svoje plivačke sposobnosti“, kaže Bratislav Mitić stanovnik Ostrovice.

Foto: B. J. /novinari Online

Mitić kaže da je najveći problem kad se iz Zavojskog jezera ispusti voda i da onda temperatura reke na ovoj lokaciji tokom leta bude samo oko 5 stepeni, te se retko ko kupa.

„Bilo bi lepo da se napravi jedna lepa i velika uređena plaža i da onda svi mogu da uživaju ili da se bar i u drugim selima organizuju ovako kao mi ovde i da naprave svoju oazu“, kaže Mitić.

Reka umesto mora

Na plaži Banjica zatekli smo i nekoliko porodica koje su odlazak na more zamenile uživanjem na Nišavi.

„Ovo nije jedina plaža u Sićevačkoj klisuri, ali je jedina uređena. Ima dosta drugih koje su zapuštene ne znam ni ja zbog čega. Svi su se povukli u kuće, deca su na telefonima. Ne dolazimo ovde često, bar nekoliko puta godišnje. I ne kupamo se jer nije uvek čista voda, ali nam je lepo u prirodi“, kaže Petar Jovanović.

„Ovde smo porasli, na Nišavi, i nema lepšeg osećaja nego kad iz grada pobegnemo u hladovinu. Retko ko zna za ovo mesto i nema mnogo ljudi, zato i dolazimo. Roštiljamo, piće hladimo u reci, pijemo kafu, deca se lepo igraju“, objašnjava Zoran Milenković.

Foto: B. J. /Novinari Online

Kvalitet vode slabog ekološkog kvaliteta

Bez obzira na veliki broj kupača svake godine nije preporučljivo kupati se u Nišavi. Prema poslednjem izveštaju o sastavu, kvalitetu i ekološkom statusu površinskih voda na teritoriji Niša koji je na svom sajtu objavio Institut za javno zdravlje Niš, Nišava u fizičko-hemijskom smislu ima dobar do umeren ekološki sastav, dok su mikrobiološko-bakteriološki parametri u IV kategoriji što znači da je slabog ekološkog kvaliteta.

Olivera Milošević iz Ekološke organizacije „Zeleni ključ“ objašnjava da je reč o bakteriološkoj mahom fekalnoj kontaminaciji Nišave.

„Ovakav sastav vode može da utiče na zdravlje ljudi, da izazove razne infekcije prilikom kupanja i gutanja vode jer bakterije i mikroorganizmi mogu da dospeju gde ne treba i da izazovu zdravstvene probleme. Zbog toga se ne preporučuje kupanje u Nišavi osim možda na delu između Pirota i Niša gde je manje naseljenih mesta“, kaže Milošević.

Tropski talas narednih dana

Do 20. jula u Srbiji će biti veoma toplo zbog čega je RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature. Očekuje se da će se živa u termometru popeti do 40 stepeni, dok će u velikim gradovima i noći biti tropske sa temperaturama od 22 do 24 stepena.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije