Azil za pse u Nišu naredne godine: Do tada sterilisani psi na ulicama

Niš bi naredne godine mogao da dobije azil za pse. U toku je priprema projektne dokumentacija za odabranu lokaciju pored Kazneno popravnog zavoda.

Iz Javno komunalnog preduzeća „Mediana“ ističu da rešenje poreblema pasa lutalica nije samo izgradnja azila, već sankcionisanje i provera rada privatnih azila i prihvatilišta.

Nakon sastanka sa Udruženjima za zaštitu prava životinja, direktor JKP „Mediana“ Niš Dragoslav Pavlović sa predstavnicima Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta Niš, obišao je prihvatilište kako bi se utvrdila regularnost njegovog rada.

„Da dogovor ne bi ostao samo na inicijativama, sledeći korak je izdavanje korektivnih mera, po kojima će preduzeće postupiti u najkraćem roku.“, rekao je Pavlović.

JKP „Mediana“ sada postupa po Zakonu o dobrobiti životinja koji je donet 2010. godine.

„Prihvatamo pse, sterlišemo ih i nakon kompletnog tretmana koji može trajati 20 do 30 dana vraćamo ih na stanište“, izjavio je Pavlović.

On je rekao da JKP “Mediana” o problemu pasa lutalica intenzivno pregovara sa predstavnicima društva za zaštitu životinja.

„U Nišu sad imao dve grupe ljudi koji imaju potpuno različito mišljenje o psima lutalica. Ljubitelji pasa žele da psi lutalice budu na ulicama i da ih mi čuvamo, a ostali građani bi želeli da psi ne budu na ulicama. JKP „Mediana“ će raditi uvek po zakonu. Kad budemo imali azil za pse onda se mogu skloniti trajnije sa ulice“, istakao je Pavlović.

Potpisan Protokol o saradnji između Grada Niša i Osnovnog i Višeg suda u Nišu
Potpisan Protokol o saradnji između Grada Niša i Osnovnog i Višeg suda u Nišu

Podsetimo, nedavno je potpisan i protokol o saradnji saradnji u primeni posredovanja kao alternativnog načina rešavanja sporova između predstavnika JKP „Mediana“, Osnovnog i Višeg suda.

To znači da će se primenjivati alternativni način rešavanja sporova kada je osnov spora naknada štete usled ujeda pasa lutalica.

Grad na ime odštete zbog padova ili ujeda građanima godišnje isplati oko milion evra.

Zahvaljujući medijaciji građani brže dolaziti do obeštećenja, a taj postupak će uticati i na značajno smanjenje sudskih troškova.

Primena posredovanja kao alternativnog načina rešavanja sporova doprinosi bržem i efikasnijem rešavanju sporova sa manjim troškovima za tuženika, koji je u ovim slučajevima Grad Niš.„, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije